2021'de ne yaptım, 2022 hedeflerim ne?

kendimceyenibirbaslangic

2 yıl önce 0 yorum

Kayboldum... kayboldum sanatın içinde... müziğin içinde... alemi seyrettim. Kendim oldum dinlendim, ben olmadım dinledim. Çok tembellik yaptım, gençliğimi düşünerek harcadım. Bolca deney yaptım.

Deney mi?

Evet :) "Yumurtadan tavuk da çıkarmadım" dememek için deneyler yaptım. Tavuk besleyen komşularımız olduğu için döllenmiş yumurta bulmam zor olmadı. Gittim kap satan bir dükkana 20₺'ye kapağı koyu kendisi şeffaf bir sitil aldım. Sıcaklığı sabit tutmak için 14₺'ye termostat aldım. Ve ısıtıcı olarak kullanmak için 17₺'ye havya kalemi aldım. Sitilin kapağını termostat, ısıtıcı ve nem için deldim. Evdeki 12V şarj aletimi, fan ve termostat'a bağladım. Termostatı da havyaya, havyayı da şebekeye bağladım. Artık yumurtaları yerleştirdim, 37.7 derecede 21 gün boyunca çalıştırıp bekledim ve 1 adet horozum oldu :D Yumurtaya can veren rabbim buna da vermişti :)

civciv

Civciv 4 hafta bile olmadan büyüdü sonra köyde bir komşuya verdik, şimdiki durumunu bilmiyorum. Sevdiğim insanların da bebekleri oldu Allah onları da analı babalı büyütsün :)

Bisiklet sürdüm, geçen sene sürdüğüm gibi. Ama bu sefer turlara katılmadım, işden eve olarak devam etti. Bazen tek başıma turladım Sivas'ı. 

Kariyer?

Sivas'ta Özbelsan A.Ş. diye bir kurum var ve teknokente bilişim ile alakalı bir ofis açtı. Detay Teknoloji de beni oraya React - JavaScript - Git anlatmaya gönderdi. Toplamda 2-3 hafta gittim. Sonrasında Modanisa ile tanıştım. Sivas'ta modanisanın istediği kapasitede kaç kişi var bilmiyorum. Zaten Sivas'ta organize olma konusunda çok yetersiz olduğumuzu gördüm. GDG ve diğer etkinlikler sadece bir anlatı üzerine yapılandırılmış. Oysa ki öğrenme ve sosyalleşme anlamında bir şeyler var desem yalan söylerim. Neyse bu konuları neden açmıştım bilmiyorum ama modanisa bana biraz sorgulattı diyebilirim. Çünkü backend ve front dahil her şeyden az çok anlayan, bunun yanısıra bilgisayarın nasıl işlediğinden de anlayan elemanlar arıyordu. Detay Teknoloji'deki 3 kişi bunu karşılayabildi. Kendimi alınmayacak gibi hissettim ancak alındım. 1-2 Ay sonra sadece ben kaldım. Ekibim dağıtıldı, bir şeylerden anlayan kişilerin hepsini bir danışmanlığa verdiler. Ben dahil... :)

Aslında bir buhran gibi görünebilir bu yaşadığım, çünkü işe girdiğimde kucakladığım o projenin 4. yılında Product Owner'ı olmuştum. Satacaktık, adımızdan söz ettirecektik, "bu ürün varya, işte onu biz yaptık" diyecektim...

diyemedim...

Nasıl derim? üstelik kendimin olmayan bir proje ve kapatan kişiyi mi sorgulayacağım? Ama o proje bana sürekli dert yanan bir insan olmamayı öğretti, bir kere de ulan şu projeden de bıktım artık demedim. Bana JavaScript'i sevdirdi, XMPP, Reverse Engineering, WebRTC, TCP ve tonlarca teknolojiyi sevdirdi. Eskiden olsa umrumda olmayan o mühendislik harikası projeler şimdi gözümde parlıyor. İşte bana bunları verdi bu proje. Ben bu projeye yıllarımı verdim, kendimden ödün verdim, azarlar işittim, niceleriyle kavgalar ettim. Hiçbir ayran gönüllü insan bana aptallık etmişsin diyemez.

Pasta ustası olmak isteyen bir çırak işe başladığında bulaşık yıkar, bulaşıklar bitince pasta öğrenir. Ve yıllarca o bulaşığı yıkadığı için usta olur aslında, çünkü o pastayı öğrenmek için geçilmesi gereken bir yer. Babamdan ötürü ben de bir pasta ustasıyım ve hiç bulaşık yıkamaktan gocunmam.

Bu anlattıklarım benim BNet'e vedam aslında, kendimce sözlerim. Aylardır saklamıştım sadece şimdi söylüyorum ve bütün konu bu :) Ve diyorum ki:

Güzel şeyleri sevdiren herhangi bir şey sevilmeye layıktır.
İyi yerlere gelmeyi hak eden bir projeydin "BNet", tek dileğim güzel ellerde ol <3

BNet'den ayrılmama sebep olan Modanisa'yı sevmediğimi düşünmeyin lütfen :) Hep şunu bilirim şunu derim, Dünyada kısıtlı bir zamanımız var ve bu zamanın hiçbir parçasını birbirimizi üzmeye harcamayalım. Sonuçta nerde olursak olalım insanlarla çalışmamız gerekecek :) Öğrenmek durağan bir şey değil o yüzden ne öğrenir ne öğretirsek kâr. Modanisa harika bir yer, test yazmanın önemi ve ölçeklendirmenin doğru kullanımı adı altında güzel şeyler kattı bana. Ama eskisi kadar aktif kod yazamıyorum. İş yönetim tekniği pair'ler üzerine kurulduğu ve Trunk Based Development kullandığı için illa bir geliştiriciyle beraber çalışmanız gerekiyor. Tek başınıza olsanız daha hızlı işi yürütebilirmiş gibi hissediyorsunuz. Ama güzel tarafı, farklı kafa yapısına sahip kişilerle çalışmak, böylelikle siz de kendi tabularınızı yıkabiliyorsunuz. 

Açık kaynak?

Açtım yine kanayan yaramı :/ Bu sene olduğu kadar verimli geçemedi, son birkaç ayımı bir deney üzerine harcadım. Go ile Node.js'i birleştirmek üzerineydi bu araştırmam. İyi yollar kat ettim ancak bu yıla makaleyi yetiştiremeyeceğim herhalde. Bu yıl açtığım PR'lerden en sevdiğim bu: github.com/TomerAberbach/mano-simulator/pull/6. Bilgisayar Mimarisi dersi çok hoşuma gitti. Soruları anlamlandırmak ve hata yapmamak için bir doğrulayıcı kullanmam gerekiyordu. Ben de mano-simulator diye bir repo buldum. Çalıştırmak için baya uğraştım, sonra uğraşlarım boşa gitmesin diye örnek programlar yazıp projeye ekledim. Sağolsun sahibi merge eyledi :D

Kendimi hangi konularda geliştirdim?

Bu yıl C++, Golang ve Node.js üçlüsünün alt yapılarını inceledim. Release build nedir, shared lib ve static lib nasıl kullanılır diye inceledim. libuv'yi anlamak için örnekler yaptım. Node.js ile Golang arasında bağlantı kurmak için C++ ile bridge yazdım (şu anda makale bitmedi). Yılın başında WebRTC ile uğraşıyordum aslında amacım clubhouse'un kopyasını yapmaktı. Başka birisi yapmıştı modum düşmüştü çünkü bu konuda eğitim yapmayı düşünüyordum. Ancak o arkadaşın videosunu izlediğimde çok da yeni bir şey getirdiğini görmedim. Benim istediğim işi derinden alıp güzel bir eğitim paketi hazırlamaktı. Bunların dışında Node.js'de RAM kullanımı konusunda araştırmalar yaptım, yük altında bir program yapıp onu cronjob ile destekledim. Yaptığım deneyde programlama dilinden ziyade doğru yazılmış bir kodun yükü kaldırmak için zorlanmayacağını gördüm.

Bu yılın istatistikleri

Bu web sitesini 8,5bin kişi ziyaret etmiş. Bu yıl en çok okunan makalem yine geçen yıl gibi şampiyon. O makale de 1500 kez okunmuş. Tüm makalelerim toplamda 14,5 bin kere okunmuş. GitHub aktivitem şu şekilde:

2016 yılındaki toy olduğum zamanlara dönmüşüm hahahahaah. 

Bunlar dışında günlük ortalama 2,4km yol yürümüşüm. Yazın daha çok bisiklet sürerek geçti aslında.

Özet

Bu yıl güzel ilklerim oldu mesela Ayasofyada cuma'ya gittim. Ankaraya gittim. Sivas'ın güzel bir yaylasına gittim orası Eğriçimen Yaylası.

Ayıptır söylemesi çağ kebabı tatma fırsatım da oldu. Modanisanın organizasyon anlayışı beni sevindirdi açıkçası :D Yaw her şeyi geçtim dedemden dağda buğday ile karnımı nasıl doyuracağımı öğrendim :) Adam tarih kokuyor 

Son olarak

Dostlarım muhakkak ben aciz bir insanım, bu yıl da yine acizliğimi gösterdim şükür :) Ne bir kahramanım ne de bir dâhi. Hepimizin sınavlarının olduğu bu geçici güzergahta ben de savrulup duruyorum. Bir yılı da geride bıraktık, 2021 benim için altın kafesten bir yıl oldu.

Kendinize gerçekten iyi bakın dostlarım. Yine de iyi geçtin 2021 hoşçakal....

Düşündüklerin nedir ?

Abdurrahman Eker

(1010 Eylül 11111001100)

  • Full Stack Developer Turkey/Sivas
  • İnternette Avare Kodcu
  • coffee
  • github
  • instagram
  • linkedin
  • youtube
  • Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin ?