2019'da ne yaptım, 2020 hedeflerim ne?

kendimceyenibirbaslangic

4 yıl önce 3 yorum

Merhaba :) biraz gülünç bir durum bu ya, yılların ardı ardına gelmesi ve yaşadığım olayların olağanüstülüğü. Gerçekten eski makalerlerime videolarıma baktıkça farklı bir bakış açısına kavuşuyorum. Yaptığımın doğru olduğunu henüz çözebilmiş değilim :) Sanırsam bunu çözmekle de uğraşacak zamanım olmayacak :D. Yaptıklarım ve yaşadıklarım derken yazılımdan dem vuruyorum.

Bir yılı daha devirdim ve yine kendime o soruyu soruyorum:

Ne yaptım ben bu yıl?

Bugüne bugünlük hiçbir devlet sınavından geçememiş ben "mühendisliği" kazanmayı başardım. Ve o kadar işimin arasında hiç de kolay olmadı. İşten eve gelip konu çalışmaya ve bittikten sonra yatmaya çalışmak benim hiç alışık olmadığım bir şeydi. Konulardan sonra tam bir aylık iznimi kullarak tüm gün sınava çalışmak için soru çözmeye başladım. Dışarıdan gören bir kişi için çok da zor olmayan şey benim için çok zordu. Çünkü ben tam 4 sene boyunca sınavın suratına bakmadan kendimi yazılıma teslim etmiş biriyim. (Benim için) böylesine zor bir sınavı kazandığım için çok mutluyum.

Geçen senede söylediğim projemizi canlıya aldık, çok kullanışlı bir uygulama olmuştu, Changelog mekanizması kurmuştuk. Hala o günleri hatırlıyorum... Ürün canlıya alındıktan sonra hemen performans sorunları ile ilgilenmeye başladık, tam bir ay boyunca düzene oturtabildik ürünü. Sonra işler biraz modellemeye sarınca ben İstabuldaki başka bir işe gitmek için gönderildim. Bir e-imza işiydi. Aslında e-imza olayını uluslararası bir modelle çözmek için çözüm aramıştık, hocam da bu konuda bize yardım etmişti. 2-3 gün kaldıktan sonra Sivas'a dönüş yaptık ve daha gelir gelmez eve çantamı attım doğru C.Ü Teknokent'te gittim. Sanayi ve Teknoloji bakanı Mustafa Varank'ın konuşmasına yetiştim. Bizim yaptığımız işlerden kendisi bahsetti ve motivasyon verdi. Birkaç fotoğraf çekindim kendisiyle. Güzel bir gündü benim için açıkçası.

Sonra şirkete geldiğimden bu yana uygulamamızda veri kaybetmemizi sağlayan bir yapıyı bir arkadaşımla yeninden yazdık ve sorunsuz bir şekilde modelledik. Bu, diğer işlere bakmam için beni bayağı rahatlatmıştı.

Uygulamamızın sürüm yönetimini sağladığımız açık kaynak projeyi tekrardan geniş bir şekilde modelleyerek baştan yazdık. Bu da bizim için iyi bir projeydi, bunu yaptıktan sonra şirket içinde mini bir marketplace sunacağımız bir uygulamamız oldu. Geleceğe yönelik çok iş yapılacağını düşünüyorum.

Ramazan ayında (ki en sevdiğim aydır) tamamen sınavıma çalıştım. Son 1 hafta kalası şirket arkadaşlarımla dışarda iyi bir akşam muhabbeti yapmıştık onu da unutmuyorum :) Proje hakkındaydı, kazan kaldırmak istiyorduk :D

WhatsApp, Bip, Telegram gibi uygulamaların alt yapısında ne kullanığını anlatan bir sunum hazırladım ve şirkete sundum. Şirkette o ana kadar en fazla kişinin katıldığı sunum olmuştu. Ve benim de kurumsal hayatımdaki ilk büyük sunumum olmuştu. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi mutluydum :D

2019 Abdurrahman Eker - Sohbet Uygulamaları Nasıl Geliştiriliyor

Şirketteki kullanılan yöntemlerin ve isimlendirmelerin bir standartı olması için bir proje başlattım ve ona bir isim verdim. DTS adında. DTS-0001 şeklinde numaralandırılıp içerisinde dökümanlar yazılabiliyordu. Başlarda çok hevesli olsak da şimdileri kimse bakmıyor :/

SAP Hana XS altında Node.js çalıştırılabiliyor, bir firmanın yaptığı Node.js uygulamasını oraya nasıl yükleriz ve "nasıl sunabiliriz?"in cevabını almak için bilirkişi olarak İstanbul'a gittim. Olayın yapılabilirliğini sorguladık ve bir sonuca ulaştık.

İflahımı kurutan Openfire projesi

Openfire XMPP standartları kullanan bir chat sunucusu. Açık kaynak bir proje ve bizim şirkette bu kullanılıyor. Ne clustering ile ilgili ne de auth provider kısmı ile ilgili iyi bir doküman bulamadım. Hiçbir şey bilmeyen bir DevOps'çunun yapabileceği bir model tasarladım ve onu uygulamaya çalıştım. En sonunda grup konuşmalarında patlak verince neredeyse 1,5 ay onu çözmeye uğraştım. Bunu arkadaşlarımla yaptım ancak onlar da farklı bir konuda sorun bulmaya çalıştıkları için çok fazla yardımcı olamadılar. Zaten ben bile tam olarak anlamıyordum. En son bir umut ışığı iki değişkenin kullanıldığı ve birinin diğerinden farklı olduğu gibi bir kod parçası bulduk bunu düzeltince tam da istediğimiz gibi çalışıyordu. Şu aralar devam ediyor bakalım. Eğer olur da tam olarak iyi bir model çıkarırsak ortaya, bunu Türkçe olarak blogumda paylaşmayı düşünüyorum. Bence çok iyi bir doküman olacak insanlık için :)

Toplulukta Avare Kodcu ne yaptı?

  • Bu sene içler acısı bir şeklide sadece 2 tane makale yayınlamışım. 2020'yi en az 10 tane makaleyle kapatmayı düşünüyorum.
  • react-basic-timer ve react-native-basic-timer adında iki tane proje eklemişim. Amaçları çok basit. Component oluşturulur oluşturulmaz saymaya başlıyor sonsuza kadar.
  • nodejs-file-sharer'a Docker desteği ekledim. Hala kullanıyorum, dosya paylaşımı yapmak için çok işe yarıyor.
  • o sıralar tdk-service deprecated oldu çünkü tdk.gov.tr adresinden artık kelime araması yapılamıyor. Şimdiki sözlük bu adreste sozluk.gov.tr
  • cdn-on-gitserver adında bir repository hazırladım. Eski makalelerimi okumuş kişiler bunu farketmiştir. GitLab'ı private dosya deposu gibi kullanmak için bir yöntem.
  • Biraz garip bu yaptığım :D Üniversite sınavına hazırlanırken aldığım 345 yayınlarına ait kitabın çözümlerini internetten izliyordum. Her çözüm videosunda reklam gösteriyorlardı ben de bunun için bir ad-block yazdım: 345-ad-cleaner

GitHub'da bu yıl ki katkı sayım (Şu ana kadarki en fazla sayım bu):Ve 3 sene mi oldu bilmiyorum GitHub'da Sivas birinciliği hala bende :)

Bunların dışında bir katkım olmamış anlaşılan, bu sene salmışım :/ 

Kendime neler kattım?

Docker, k8s, clustering, gitlab-ci, publish scripts, serverless, ddos attack simulation, load balancing

Aslında göründüğü üzere kendime bir şeyler katamamışım.  Yukarıda yazdıklarım benim 2018'in başlarında yakından takip ettiğim, çok da uzak olmadığım konular ancak bunların üstüne birkaç şey daha eklemeyi beklerdim. Bu sene ne yaptıysam kendime yapmışım, malesef bunun böyle devam etmesine izin veremem. Bu sürükleniş iyi bir şey değil! 2020'de bunu yapmamalıyım.

Araştırmak istediğim ama zaman bulup da bakamadığım konular neler?

Yapay zeka ve derin öğrenme; öğrenmek istediğim konuların başında gelir. Dışarıdan Front-end'e daha yatkın biri olarak görülebilirim ancak ben Back-end'i çok severim. Çünkü orada kafamı meşgul eden zevkler yok. Ne tür zevkler? Mesela bir arayüzün göze hoş gelmesi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Size hoş gelen bir tasarımı müşterinize sunduğunuzda farklı bir tepki alabilirsiniz. Ama cânım Back-end'de öyle bir şey yok :D. Back-end'den beklenti ihtiyacı karşılamasıdır. Onun orada ne yaptığıyla ilgili konuşulacaksa da çoğunlukla mantığı ve performansı konuşulur.

Şayet Back-end pek de sevilmeyecek bir şey değilmiş :) Bu durumda yapay zeka ve derin öğrenme benim oldukça ilgilimi çeken konular. Olur da gelecekteki ben bunu okursa, nasıl veri madenciliğine merak saldığını anlat kardeşim merak ediyorum :)

Bitki yetiştiriciliği; kendimi yetiştirmek istediğim alanlardan birisi. Çok meraklıyımdır can'a canlıya. Herkesin korktuğu böcekler çiçekler benim çok ilgimi çeker. Geçen Ekim ayında Kardeşler Kent Ormanı'nda alıçlar yenilecek kadar olmuştu. Bende, o alıçlardan tohum çimlendirme gibi bir merak oluştu. Ben de bir çay altlığı alıp içerisine peçete parçaları koydum, sonra alıç tohumlarını koydum ve sulayıp camın önüne koydum. Ben, ilk okulda yaptığımız fasülye deneyine çok benzettim herhalde ki hiçbiri çimlenmedi :D. Ve bunu merak edip bir araştırmaya koyuldum. En son kendimi İranlı iki öğretim üyesinin yazdığı bir makaleyi okurken buldum. Tohumların hangi şartlar altında çimlendiğini, ne kadar kJ enerji gerektiğini, ortamdaki karbondioksit miktarını belirten bilimsel bir makaleydi. Sanırsam 10 sayfa ingilizce bir dokümandı ve hepsini okudum. Aklımda bitkiler hakkında bir fikir oluştu. Sanırsam benim işim programcılık olmamalı :D

Aşağıda da gördüğünüz gibi çimlendirdiğim bir iğde fidesi bulunuyor: (Akademik çalışmaları okuyup da fide yetiştireceğim aklıma bile gelmezdi :))

Oyun programlama; çok hoşuma gidiyor olsa gerek artık oyun yazan insanların youtube kanallarını da takip etmeye başladım. Eskiyi anımsatan oyunlar beni çok teşvik ediyor oyun geliştirmeye. İki boyutlu ve sadece etraftaki malzemeri toplayıp onlardan yeni bir şeyler ürettirmeyi amaçlayan oyunlar favorim. Hele ki onu bir de çok oyunculu olduğunu düşünün, o zaman değmeyin keyfime :)

Şöyle bir toparlarsam

Şükürler olsun ki yine bir seneyi ardımda bıraktım ve sevdiğim insanlarla vakit geçirebildim. Kimi zaman yıprandım, kimi zaman eğlendim, güldüm. Ancak şunu anladım ki daha 3 sene önce açtığım bu blog bana ömrümü nasıl kullanmam gerektiğini çok iyi bir şekilde söylüyor ve çok dürüst!

Sonsuza kadar zamanımızın olmadığı bu dünyada iyi şeyler yapabilme dileğiyle sağlıcakla kalın :) Yeni yılınız kutlu olsun :) Beni mutlu eden çok şey yaşattın 2019! elveda..

Yorumlar ({{totalCommentCount}})

  • Kaan

    {{commentLike150Count}} beğenme 3 yıl önce

    Helal olsun. Foto da sivastan olduğu o kadar belli ki. Her yer kış. Bu arada bende sivaslıyım. İstanbuldayım gerçi.
    Beğen Beğendin
  • Kaan

    {{commentLike151Count}} beğenme 3 yıl önce

    Yaş geçmiş olsa da bende DGS hazırlanıyorum bakalım bu sene kazanırım bakarsın bende memleketim olan sivasa gelirim. =)
    Beğen Beğendin
  • Abdurrahman Eker

    {{commentLike152Count}} beğenme 3 yıl önce

    Hadi bakalım, ben mühendislikteyim şimdi. Belli mi olur, belki rastlaşırız :)
    Beğen Beğendin
  • Düşündüklerin nedir ?

    Abdurrahman Eker

    (1010 Eylül 11111001100)

  • Full Stack Developer Turkey/Sivas
  • İnternette Avare Kodcu
  • coffee
  • github
  • instagram
  • linkedin
  • youtube
  • Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin ?